Sister Suzie (UK) A Trip Trough The Live Of Memphis Minnie Jazzcentrum Vlaanderen Dendermonde (05-12-23) reporter & photo credits: Marcel info band: Sister Suzie info club: Honky Tonk Dendermonde © Rootsville 2023 |
---|
Nadat ik haar gisteren een fenomenaal concert had zien geven in de Banana Peel in Ruiselede, trok ik er vanavond op uit richting Jazz Centrum Vlaanderen in Dendermonde alwaar Sister Suzie aka Susan Simms, in het kader van het “Najaarsblues”, ons ging onderdompelen in het leven van de grote Memphis Minnie en dit onder de titel “A Trip Throught The Life Of Memphis Minnie”. Als grote liefhebber van pre-war blues en fan van Minnie’s muziek, mocht ik daar niet ontbreken.
We maken een reis door het leven van de geniale gitaarslinger en triomfantelijke blueszanger Lizzie Kid Douglas Lawlers (geboren op 03/06/1897 en overleden op 06/08/1973) aka Memphis Minnie; door haar liedjes zullen we leren over haar leven, haar dromen en haar worstelingen. Op de achterkant van haar grafsteen staat geschreven:
“The hundreds of sides Minnie recorded are the perfect material to teach us about the blues. For the blues are at once general, and particular, speaking for millions, but in a highly singular, individual voice. Listening to Minnie's songs we hear her fantasies, her dreams, her desires, but we will hear them as if they were our own.”
Er zou niet alleen gesproken worden over Minnie maar Susan zou ook enkele songs brengen en dit samen met haar gitarist Matt Jackson en Ilja De Neve aan de piano. Op deze frisse dinsdagavond was het zoldertje van het Jazz Centrum goed gevuld voor wat op het einde van de avond een zeer interessante uiteenzetting zou blijken te zijn.
Sister Suzie deed haar introductie waarna op vinyl een heel gekend nummer werd afgespeeld met ‘When The Levee Breaks”. Deze song is alvast meer dan genoegzaam gekend in de versie van Led Zeppelin maar werd reeds in 1929 geschreven door Minnie en Kansas Joe McCoy. En zo was het verhaal gestart van deze eigenzinnige dame.
Susan is zeer geïnspireerd door de figuur van Minnie en al heel vlug kregen we de eerste song te horen met ‘Nothin’ In Ramblin’. Matt moest zich vandaag behelpen met het fingerpicken en dat deed hij heel goed. Het leven van Minnie gaat niet over rozen, het is zwaar en iedereen gaat in die periode gebukt onder de fameuze Jim Crow-wetten en daar gaat dan ‘In My Girlish Days’ over. In die tijd doorspekte Minnie haar teksten met wat soms wel eens “pornografische blues” wordt genoemd en daar zijn songs als ‘Kissing In The Dark’ en het fameuze ‘Bumble Bee’ goede voorbeelden van.
Na een korte pauze werd de avond hervat met alweer een stukje afkomstig van een krakende vinyl en het overbekende ‘Me And My Chauffeur Blues’ en kregen we een heel verhaal over het ontstaan van ‘Dirty Mother For You’. De begin lyrics zeggen al heel veel over de rest van de song :” I ain't no doctor, but I'm the doctor's wife / You better come to me if you want to save your life / He's a dirty mother fuyer”
In de periode die volgde kregen we nog ‘Down In New Orleans’ en ‘Too Late’. In de tussentijd had Matt ook bewezen goed overweg te kunnen met snare en borstels. Susan sloot af met een eigen nummer ‘Ain’t A Lady’, een song waar ze van vertelde een aantal lyrics van Minnie in te hebben verwerkt.
Vragen werden er niet meer gesteld en Sister Suzie bracht nog twee nummers als aflsuiter, startend met ‘Keep On Going’ om uiteindelijk de avond acapella af te sluiten met een knappe versie van ‘The Soul Of A Man’.
Het was een zeer aangename avond en ook fijn om Sister Suzie bezig te zien in een andere setting. Rustig maar passioneel vertellend over Memphis Minnie en die laatste strierf zo, arm als job terwijl ze meer dan 200 nummers had geschreven.
Kleine tip voor wie interesse heeft in de “vrouwen in de blues”. Susan heeft haar thesis aan de Univ geschreven met als titel: Women in the Blues pre 1960; a Cry of Agony from an Oppressed Minority, or an Early Triumph in the Fight Against Patriarchy.
Zeer interessante lectuur voor de liefhebbers en je kan dat gemakkelijk lezen via haar website. Doen zou ik zeggen !
Marcel